Siv&Edith - Semlor

Semlor

Vet ni vad det är för dag idag? Idag är dagen då jag delar med mig av ett recept på mitt absoluta favoritbakverk. För ärligt talat, jag är helt besatt av semlor. Finns det något bakverk som jag skulle kunna äta varje dag i resten av mitt liv så är det semlor - jag skulle aldrig tröttna. Jag menar, det är nästan två veckor kvar till fettisdagen och jag har redan hunnit trycka i mig tolv (!) semlor - åtta köpta och fyra hembakade. Jag brukar köpa ett tvåpack varje gång jag handlar mat (en gång i veckan) och har hållit på så i flera veckor.
 
I alla fall, eftersom jag skattar det här bakverket högre än något annat (eh, nästan i alla fall) så har jag aldrig vågat ge mig på att försöka baka dem själv. Det vore ju skräcken att misslyckas och för resten av sitt liv bli påmind om sitt misslyckande varje gång man tänker på sitt favoritbakverk. Men i helgen tog jag mod till mig (efter många timmars läsande på flera bloggar och hemsidor för att suga åt mig alla tips jag kunde få) och det var ju inte alls svårt visade det sig! Hahaa, jag växte flera decimeter av stolthet när jag tog ut mina små sötnosar ur ugnen och de såg helt perfekta ut.
 
De tipsen jag kan dela med mig av idag är att man ska klippa ut locken ur bullarna, på så sätt får man jämnare kanter. Och sen ska man även blanda i vaniljsocker i grädden innan man vispar den. Det låter simpelt men OJ vilken skillnad det blir.
 
Det här receptet är det första jag har provat på semlor och det kommer från Fredriks Fika (nya favvobloggen hehe) men jag har hittat lite fler recept som jag skulle vilja prova för att hitta det absolut ultimata semmelreceptet. Det här receptet är dock grymt, så jag skulle kunna släppa min besatthet nu och dö lycklig. Men det tänker jag inte göra, helt enkelt för att jag inte vill.



Misslyckades lite med spristsningen... Haha





 
Semlor 16-20 st
  • 50 g jäst
  • 5 dl fet mjölk (3 %)
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
  • 1 msk nystött kardemumma
  • 1 ägg att pensla med
Fyllning (till fyra semlor)
  • 75-100 g mandelmassa
  • inkråm från bullarna
  • 4-6 rivna bittermandlar
  • en skvätt vatten eller grädde
Topping (till fyra semlor)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • Florsocker att strö över
Gör så här:
Bullar:
  1. Ljumma mjölken till ca 30 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 16- 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler under bakduk.
Fyllning:
  1. Klipp ut ett trekantigt lock ur bullarna med hjälp av en sax och gröp ur lite av innehållet i bullarna.
  2. Blanda samman inkråm från bullarna med mandelmassa, riven bittermandel och en skvätt vatten eller grädde. Tillsätt lite vätska i taget tills du uppnår önskad krämighet.
Montering:
  1. Fyll bullarna med mandelkräm.
  2. Vispa grädde och vaniljsocker till önskad tjockhet.
  3. Spritsa grädde på bullarna med en stor stjärntyll, lägg på locken och strö över florsocker.
  4. Färdigt att servera!

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: