Siv&Edith - Kalljästa morotsfrallor

Kalljästa morotsfrallor

Hallå där! Hoppas att ni alla har en fin söndag. Snön vräker ner här hemma hos mig och det är himla mysigt, jag går runt med en känsla av att det är jul och vår samtidigt. För ja, jag har redan börjat få vårkänslor trots all snö. Jag älskar att gå runt och tänka på att våren ligger runt hörnet, allt känns mycket lättare då tycker jag.
I alla fall, min söndag började på bästa sätt idag, för jag fick äta nybakade frallor till frukost! Det måste ju vara något av det lyxigaste man kan göra. Typ.
 
Jag körde en lugn hemmakväll igår eftersom jag hade tvingat mig ut både på torsdagen och fredagen trots en förkylning från helvetet, och då passade jag på att sätta degen till de här frallorna. Jag har aldrig provat att baka kalljäst bröd förut men det är ju enormt praktiskt, all väntetid med jäsningen läggs ju därmed på natten och då sover man ju ändå. Och när jag vaknade idag var det bara att starta ugnen så hade jag nybakat bröd 30 minuter senare! Jo det gick faktiskt så snabbt, för det vara bara att dela upp degen i lagom stora bitar och lägga på plåten.
 
Receptet hittade jag på Fredriks Fika. 
Kalljästa frallor med morot och råg 20 st
 • 25 g jäst
 • 5 dl ljummet vatten
 • 1 riven morot
 • 4 dl rågsikt
 • 8 dl vetemjöl
 • 2 msk olja (oliv)
 • 2 tsk salt
Gör så här:
 1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
 2. Tillsätt rågsikten, morötterna och oljan och rör till en slät smet.
 3. Tillsätt vetemjölet och saltet och knåda samman till en deg.
 4. Lägg en bakduk i en korg (degbunke i plast funkade också fint), mjöla den rikligt runtom och lägg ner degen, vik över duken över degen.
 5. Låt jäsa ca 20 minuter i rumsvärme, ställ sedan korgen i kylen över natten.
 6. Sätt ugnen på 250 grader.
 7. Ta fram degen, tippa upp den på en mjölad bänk. Dela degen i 20 ungefär lika stora delar, lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd eller oljad plåt.
 8. Släng in ett halv glas vatten i botten på ugnen, ställ in plåten och baka frallorna i 15 minuter. Detta gör att du får en krispig yta på frallorna.
 9. Låt frallorna vila på galler utan bakduk, sedan är det bara att njuta!
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: