Siv&Edith - De ultimata semlorna

De ultimata semlorna

God kväll allesammans! Imorgon är det fettisdagen om det har gått någon förbi. Vad passar då bättre än att jag kommer med ett recept på de ultimata semlorna? De smakar verkligen precis som om man hade köpt dem på bageri! Jag har velat prova de här semlorna ända sedan jag såg Jesper Långström på SVTs morgonteve baka dem för två år sedan. Han delar med sig av en massa käcka bagartips som ger bullarna det där lilla extra. Mums säger jag! 





De ultimata semlorna
Bullar, ca 12 st
300 g ljummen mjölk
600 g vetemjöl special
30 g jäst
120 g osaltat smör
120 g vit sirap eller strösocker 
8 g salt
1 msk kardemumma

Mandelfyllning till fyra semlor:
250 g mandelmassa
60 g mandlar, skållade och skalade
1 riven bittermandel
Ca 0,5 dl vatten
En liten nypa salt

Grädde till fyra semlor:
2 dl vispgrädde
20 ml mjölk
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Värm mjölken till ca 30 grader C.Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet "jäsa "i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma.Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

"Riv" (rulla) bullarna runda i önskad storlek och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikon duk.

Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna.Nu har du byggt ditt eget jäs skåp.Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

Sätt ugnen på 250 grader.

När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 4-7 minuter beroende på ugn.

Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska efter bakas på den varma plåten, bränn dig inte.

Mandelfyllning och grädde:

Börja med att skålla och skala mandeln.

Rosta den sedan i ugnen på 200 grader i ca 4-6 minuter tills de blir gyllenbruna. Hacka eller mixa mandeln till små smulor eller bitar.

Lös mandelmassan genom att hälla lite vatten i taget och knåda.När massan är löst blanda i den finrivna bittermandeln, saltet och mandelbitarna.

Klipp ut en trekant som lock ur bullarna och spritsa ut semmelfyllningen i bullarna.

Vispa önskad mängd grädde med 10% mjölk (exempel 2 dl grädde +2cl standard mjölk) tills den blir luftig och går att spritsa.

Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: