Siv&Edith - february 2015

Semmelwraps

Heejsan! Jag bakade lite Semmelwraps i helgen och tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er. Eller egentligen så använder man exakt samma recept till wraps som man gör till de vanliga bullarna, det är bara tekniken man ändrar. Så det är alltså samma recept som till mina ultimata semlor (dock med en lite annan variant på mandelfyllningen). Semmelwraps ca 12 bröd
300 g ljummen mjölk
600 g vetemjöl special
30 g jäst
120 g osaltat smör
120 g vit sirap eller strösocker 
8 g salt
1 msk kardemumma

Mandelfyllning till fyra semmelwraps:
250 g mandelmassa
60 g mandlar, skållade och skalade
0,5-1 tsk vaniljsocker eller kardemumma
Ca 0,5 dl vatten

Grädde till fyra semmelwraps:
2 dl vispgrädde
20 ml mjölk
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Värm mjölken till ca 30 grader C. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet "jäsa "i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

"Riv" (rulla) bullarna runda i önskad storlek (samma storlek som om ni hade bakat vanliga semmelbullar) och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikon duk.

Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp. Jäs bullarna till dubbel storlek (ca en timma) och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen. Anledningen till att bullarna ska vila så länge är att glutenet i degen måste få utvecklas helt. Om man kavlar ut bullarna för tidigt kommer de bara dra ihop sig och inte bli så tunna som de behöver bli. 

Sätt ugnen på 250 grader.

Kavla ut varje bulle tunt, ca 0,5 cm max, och grädda direkt. 

När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bröden tills de bara har hunnit få lite färg, 3-4 minuter beroende på ugn.

Ställ direkt av bröden från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska efter bakas på den varma plåten, bränn dig inte.

Mandelfyllning och grädde:

Börja med att skålla och skala mandeln.

Rosta den sedan i ugnen på 200 grader i ca 4-6 minuter tills de blir gyllenbruna. Hacka eller mixa mandeln till små smulor eller bitar.

Lös mandelmassan genom att hälla lite vatten i taget och knåda. När massan är löst; blanda i vaniljsocker/kardemumma och mandelbitarna.

Spritsa ut semmelfyllningen i en bred sträng mitten av bullarna, lämna en bit bröd utan fyllning längst ner.

Vispa önskad mängd grädde med 10% mjölk (exempel 2 dl grädde +2cl standard mjölk) tills den blir luftig och går att spritsa.

Spritsa på grädden över mandelfyllningen. Rulla ihop wrappen genom att vika över ena långsidan över mandeln och grädden, sedan kortsidan längst ner och sist den andra långsidan. Pudra med florsocker. Slå gärna in dina wraps i papper så blir de lättare att äta.

Enjoy! 

De ultimata semlorna

God kväll allesammans! Imorgon är det fettisdagen om det har gått någon förbi. Vad passar då bättre än att jag kommer med ett recept på de ultimata semlorna? De smakar verkligen precis som om man hade köpt dem på bageri! Jag har velat prova de här semlorna ända sedan jag såg Jesper Långström på SVTs morgonteve baka dem för två år sedan. Han delar med sig av en massa käcka bagartips som ger bullarna det där lilla extra. Mums säger jag! 

De ultimata semlorna
Bullar, ca 12 st
300 g ljummen mjölk
600 g vetemjöl special
30 g jäst
120 g osaltat smör
120 g vit sirap eller strösocker 
8 g salt
1 msk kardemumma

Mandelfyllning till fyra semlor:
250 g mandelmassa
60 g mandlar, skållade och skalade
1 riven bittermandel
Ca 0,5 dl vatten
En liten nypa salt

Grädde till fyra semlor:
2 dl vispgrädde
20 ml mjölk
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Värm mjölken till ca 30 grader C.Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet "jäsa "i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma.Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

"Riv" (rulla) bullarna runda i önskad storlek och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikon duk.

Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna.Nu har du byggt ditt eget jäs skåp.Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

Sätt ugnen på 250 grader.

När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 4-7 minuter beroende på ugn.

Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska efter bakas på den varma plåten, bränn dig inte.

Mandelfyllning och grädde:

Börja med att skålla och skala mandeln.

Rosta den sedan i ugnen på 200 grader i ca 4-6 minuter tills de blir gyllenbruna. Hacka eller mixa mandeln till små smulor eller bitar.

Lös mandelmassan genom att hälla lite vatten i taget och knåda.När massan är löst blanda i den finrivna bittermandeln, saltet och mandelbitarna.

Klipp ut en trekant som lock ur bullarna och spritsa ut semmelfyllningen i bullarna.

Vispa önskad mängd grädde med 10% mjölk (exempel 2 dl grädde +2cl standard mjölk) tills den blir luftig och går att spritsa.

Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Rabarber- och jordgubbsmarmelad

Hej hej! Hoppas att ni har det bra där ute. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på rabarber- och jordgubbsmarmelad. Kanske inte rätt säsong för det men jag har inte hunnit fota av det jag bakade förra helgen (måste ju fota när det är bra ljus) så det här får duga. Det är i alla fall supergod marmelad, så håll det gärna i minnet i ett par månader tills det blir säsong för sylt- och marmeladkok. Rabarber- och jordgubbsmarmelad ca 6 dl

250 gram jordgubbar
250 gram rabarber
Saft av en halv citron
375 g socker

Gör så här
Koka samman alla ingredienser i ca 15 minuter under omrörning tills sylten börjar stänka kraftigt, ca 102 grader med termometer. Häll upp i väl rengjorda burkar. Marmeladen håller i minst ett år om den förvaras i kylskåp. 

Klart!