Siv&Edith - Klassisk äppelkaka

Klassisk äppelkaka

God morgon på er! Härliga söndagsmorgon.
 
Idag ska ni få receptet på den första kakan jag lärde mig baka - nästefter chokladmuffins så klart. Det här receptet har hängt med i vår familj i evigheter, det var det första receptet mamma skrev upp i sin svarta receptbok och det var även det första receptet jag skrev upp i min receptbok. I mammas bok heter den dock kaffekaka av någon anledning, ingen vet varför den kallades så förr.
 
Hemma hos oss har vi ett enormt äppelträd som troligtvis är nästan lika gammalt som gården och det ger helt absurda mängder med äpplen varje höst. De flesta gör vi äppelmos av men det blir ändå hutlösa mängder med äppelkakor varje höst. Pappa älskar nämligen äppelkaka och eftersom han jobbar hemma på hösten går det åt en hel del kakor till fikat.
 
 
Äppelkaka 1 form
  • 2-3 svenska äpplen
  • 3 msk strösocker
  • 3 tsk kanel
 
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,25 dl mjölk
  • 25 g smält smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Gör så här:
  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i ganska små klyftor.
  2. Lägg klyftorna i en plastpåse, häll över socker och kanel. Skaka påsen lätt tills alla klyftor har täckts med socker och kanel. Ställ åt sidan i en timma så äpplena får safta till sig.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Smöra och bröa en form, 24 cm i diameter.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  6. Rör ner mjölk och smält smör.
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten, rör till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Lägg över äppelklyftorna i ett fint mönster och häll över kanelblandningen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Färdigt! Ha en bra dag! ♥
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Mjuka kakor Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: