Siv&Edith - september 2014

Dumlekakor

Hej igen godingar! Hoppas att ni har en bra tisdagsmorgon. Och om ni inte har det så vet jag att ni kommer bli upplivade av dagens bakverk: dumlekakor! Jag har bakat dem förut men kunde inte låta bli att baka dem igen för de är ju såå goda. Så fort jag tänker på att jag har dessa godingar hemma i frysen infinner sig mitt solskenshumör. Så, om ni har en seg tisdag: tänk på dumlekakor! Dumlekakor, dumlekakor, dumlekakor. Mumselimums. Mums.  
 

Dumlekakor 24 st 
  • 1 dl socker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 12 st dumlekolor
  • 24 st noblesse 
Gör så här: 
  1. Rör ihop socker, smör, vetemjöl och bakpulver till en deg.
  2. Ställ degen kallt i minst 30 minuter.
  3. Rulla till en rulle och skär 24 bitar. Lägg dom i folieformar och tryck ner ½ dumlekola i varje.
  4. Grädda i 200 grader ca. 10-12 minuter.
  5. Tag ut plåten och lägg 1 platta vanlig Noblesse på varje.
  6. När kakorna svalnat ställ dom kallt.
 
 ENGLISH
 
Before I start: Dumle and Noblesse are two candy types that we have here in Sweden. Dumle is sort of a chocolate covered vanilla fudge and Noblesse is a very thin chocolade chip made of milk chocolate.
 
Dumle Cookies 24 cookies
  •  1 decilitres of sugar
  • 200 grams of  softed butter
  • 3 decilitres of flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 12 pieces of Dumle
  • 24 pieces of Noblesse
How to:
  1. Stir sugar, butter, flour and baking powder into a dough,
  2. Put the dough in the refridgerator for at least 30 minutes. Then take it out and split up into 24 equally large pieces.
  3. Put the dough pieces into 24 film forms and press down ½ Dumle in each.
  4. Bake it in the oven for 10-12 minutes on 200 degrees Celsius.
  5. Take out the cookies from the oven and put one chip of Noblesse on each cookie while they are still hot.
  6. Keep your cookies in the fridge or freezer.
Done! My first English translation, yay! I hope you understood most of it at least ;-)
 
 

Klassisk äppelkaka

God morgon på er! Härliga söndagsmorgon.
 
Idag ska ni få receptet på den första kakan jag lärde mig baka - nästefter chokladmuffins så klart. Det här receptet har hängt med i vår familj i evigheter, det var det första receptet mamma skrev upp i sin svarta receptbok och det var även det första receptet jag skrev upp i min receptbok. I mammas bok heter den dock kaffekaka av någon anledning, ingen vet varför den kallades så förr.
 
Hemma hos oss har vi ett enormt äppelträd som troligtvis är nästan lika gammalt som gården och det ger helt absurda mängder med äpplen varje höst. De flesta gör vi äppelmos av men det blir ändå hutlösa mängder med äppelkakor varje höst. Pappa älskar nämligen äppelkaka och eftersom han jobbar hemma på hösten går det åt en hel del kakor till fikat.
 
 
Äppelkaka 1 form
  • 2-3 svenska äpplen
  • 3 msk strösocker
  • 3 tsk kanel
 
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,25 dl mjölk
  • 25 g smält smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Gör så här:
  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i ganska små klyftor.
  2. Lägg klyftorna i en plastpåse, häll över socker och kanel. Skaka påsen lätt tills alla klyftor har täckts med socker och kanel. Ställ åt sidan i en timma så äpplena får safta till sig.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Smöra och bröa en form, 24 cm i diameter.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  6. Rör ner mjölk och smält smör.
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten, rör till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Lägg över äppelklyftorna i ett fint mönster och häll över kanelblandningen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Färdigt! Ha en bra dag! ♥