Siv&Edith - Raspberry curd

Raspberry curd

Hej på er, äntligen fredag! Yay! Det ska vi fira med lite halloncurd, så gott. Snäppet godare än citroncurd till och med, om ni frågar mig. Curd kan användas till så mycket; på bröd, i tårtor, pajer, cupcakes och ja gud vet vad. Jag använde faktiskt min halloncurd som fyllning till cupcakes som jag bakade igår som blev så extremt goda. Självklart ska ni få receptet på dem inom en mycket snar framtid men först vill jag ge halloncurden sin stund i rampljuset, för det förtjänar den verkligen. Den är så len och krämig men samtidigt så syrlig och frisk. Det är ett recept som ni verkligen borde prova, jag är helt såld. Har redan kommit på ytterligare tre recept på cupcakes med halloncurd som jag skulle vilja prova, hoppas att jag hinner baka mycket framöver!
 

Halloncurd ca 4,5 dl     
  • 450 g hallon, färska eller frysta
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 50 g smör
  • 1½ msk maizena majsstärkelse
  • 3 st äggulor
Gör så här:
  1. Vispa upp äggulorna lite lätt i en skål, ställ åt sidan tills det är dags att använda ägget.
  2. Lägg hallonen i en tjockbottnad kastrull och värm upp.
  3. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  4. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.
  5. Koka upp hallonpurén tillsammans med socker, smör, citronskal och citronsaft.
  6. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg och tillsätt under vispning så att purén tjocknar.
  7. Ta bort kastrullen från plattan för att vara säker på att curden inte kokar.
  8. Vispa kraftigt och häll ner äggulorna lite i taget, samtidigt som du hela tiden vispar. Om du inte vispar tillräckligt så kommer äggen klumpa sig!
  9. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt vispa tills curden är tillräckligt tjock.
  10. Häll upp i en väl rengjord burk. Curden håller sig i kylskåp i 2 veckor

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Krämer och fyllningar Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: