Siv&Edith - Kanelbullar

Kanelbullar

God morgon! Vet ni vad det är för dag idag? Få har väl missat det men det är kanelbullens dag, och vad passar då bättre än att ge er ett recept på kanelbullar? Även det här är ett av pappas favoritbakverk. Han vill även helst att man ska snurra dem till små snäckor, av någon anledning tycker han att de blir godare då än om man formar dem till snurror. Jag vet inte om jag håller med om det, men bullarna blir ju helt klart vackrare i alla fall när man formar dem så här.
 

Kanelbullar ca 45 st
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • ca 1,3 liter vetemjöl
Fyllning:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 msk malen kanel
Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
  2. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
  3. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt två tredjedelar av mjölet.
  4. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Om ni använder en bakassistent innebär det att ni ska låta degen arbetas i flera minuter tills den släpper ifrån kanterna.
  5. Tillsätt ytterligare mjöl om det behövs men spara 1-2 dl mjöl till utbakningen.
  6. Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar och täck sedan bunken med bakduk.
  7. Ställ degen dragfritt och låt den jäsa till dubbel storlek.
  8. Stjälp sedan upp degen på bakbord, tillsätt resten av mjölet och arbeta degen ytterligare. Degen är färdigknådad när den släpper från bakbord och händer.
  9. Dela degen i två eller tre delar och kavla ut en del i taget, kavla tills degen är 0,5-1 cm tjock.
  10. Bred på smör och strö över socker och kanel.
  11. Vik degen dubbel och tryck till lite. Skär 1,5 cm breda remsor, vrid varje remsa så att det bildas en "swirl" och snurra slutligen ihop remsan till en snäcka.
  12. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker
  15. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: