Siv&Edith - Gräddtårta med hallon

Gräddtårta med hallon

God dag,
redan torsdag. Snart helg alltså - wiihii. Och här kommer jag med en liten fortsättning på det förra inlägget, vaniljkrämen som jag delade receptet till använde jag nämligen i den här tårtan. En tårta som jag bakade till pappas födelsedag för en månad sedan (japp, så länge har jag suttit och tryckt på det här receptet. Vilken fuling va). Det här är pappas favorittårta: fluffig sockerkaksbotten, fylld med himmelsk vaniljkräm och rårörda hallon. Muums. Jag har ju nämnt tidigare att pappa har en något konservativ smak när det gäller bakverk, det här var ännu ett bevis på det. Men den här tårtan blev så god så jag förstår helt och hållet varför det är pappas favorittårta!
 
Förresten, vill ni ha ett tips på en grym tårtbotten så kan ni prova det här receptet. Mamma har använt samma recept i hela sitt liv så det är väl beprövat. Gällande mängden hallon och grädde till fyllning och dekoration så har jag egentligen inga exakta mått eftersom jag höftade lite, så använd precis så mycket (eller lite) som ni vill. Då brukar det bli bäst.
 
 
Gräddtårta med vaniljkräm och hallon 8-10 personer

Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten (nästan kokande)
Fyllning:
  • 5 dl hallon, färska eller frysta som fått tina, det spelar ingen större roll
  •  lite socker
  • vaniljkräm
Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • hallon
Gör så här:
  1. Koka vaniljkrämen enligt instruktionerna och låt den svalna helt.
Kaka:
  1. Sätt ugnen på ca 175-200 grader (det beror väldigt mycket på ugnen. Vi bakar på 175 grader men det står 200 grader i grundreceptet).
  2. Smöra en form som mäter 24 cm i diameter och strö den med mannagryn (viktigt! Använd inte ströbröd, det blir inte lika gott då).
  3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
  5. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt med en slickepott, tillsätt vattnet lite i taget.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  7. Håll koll så att inte kakan får för mycket färg på toppen, i så fall kan man lägga över ett bakplåtspapper så den inte blir svart. Kolla med en provsticka så kakan är genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna helt.
Fyllning och garnering:
  1. Tina hallon om du använder frysta och mosa tillsammans med lite socker.
  2. Dela tårtbottnen i fyra delar.
  3. Fyll första lagret med vaniljkräm, spara lite till det sista lagret. Lägg på nästa skiva.
  4. Fyll sedan andra lagret med mosade hallon, spara lite till det sista lagret. Lägg på nästa skiva.
  5. På det sista lagret: antingen kan man spritsa ut resterande vaniljkräm längs med ytterkanten på skivan och fylla cirkeln med hallon, eller så kan man först lägga på hallon över hela skivan och sedan vaniljkräm över.
  6. Lägg på den sista skivan av tårtbottnen och ställ in tårtan i kylen så den får stelna.
  7. Vispa grädden ganska hårt.
  8. Bred ut ett jämnt lager med grädde över hela tårtan och spritsa sedan grädde längs med kanterna.
  9. Garnera tårtan på valfritt sätt.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Tårtor Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: