Siv&Edith - Fröbröd

Fröbröd

Yes, det är onsdag! Lillördag, tagga tagga tagga. Okej då, nu är jag kanske lite väl överentusiastisk med tanke på att jag är tvungen att råplugga hela dagen. Men nu är det snart bara en vecka kvar till tentan, så det känns ganska överkomligt. I alla fall, ni ska få ett recept på bröd idag! Det är ett av mina favoritbröd och vi har bakat det i familjen otaliga gånger. Varför? Förutom att det är såå himlans gott så kräver det väldigt lite arbete, man behöver inte lägga någon tid på knådning eller kavling. Underbart va?
 
Det är dessutom nästan omöjligt att misslyckas med, det märkte jag igår haha. Till att börja med slog min hjärna knut på sig själv när jag skulle mäta upp vatten, av någon anledning trodde jag att jag hade ett mått som rymde 5 dl men i själva fallet så rymmer det bara 2,5 dl. Så jag tillsatte alltså bara hälften så mycket vatten som man skulle och sedan stod jag där som ett fån och undrade varför degen var så smulig... Insåg inte mitt misstag förrän degen hade jäst klart och det var dags för utbakning, jag visste inte vad jag skulle ta mig till så jag provade att knåda in vatten för hand. Det blev en kladdig historia men det funkade! Yes! Madeleine vs deg 1-0
 
Det slutade dock inte där, utan jag hann göra ytterligare ett fel innan det var färdigbakat. När det var dags att stänga av ugnen upptäckte jag att jag hade råkat baka bröden på grillfunktion istället för tvåfals. Och jag som hade undrat varför bröden blev färdiga så snabbt... 
 
Så, vad drar vi för slutsats av det här? 1: Madeleine ska inte baka när hon är så trött som hon var igår. 2: Trots att man gör ganska grova fel går det inte att misslyckas med det här brödet! Bästa brödet ever.
 

Fröbröd 40 st
 • 6 dl fingervarmt vatten (37 grader)
 • 50 g jäst
 • 1 msk salt
 • 2 msk rapsolja
 • 1 msk sirap
 • 1 dl rågkross
 • 1 dl krossat linfrö
 • 1+1 dl skalade pumpafrö
 • 1+1 dl solrosfrö
 • 5 dl grovt rågmjöl
 • 9 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
Gör så här:
 1. Häll vattnet i en degbunke och smula ner jästen.
 2. Tillsätt salt, olja, sirap, rågkross, 1 dl pumpafrö samt 1 dl solrosfrö. Spara 1 dl pumpafrö och 1 dl solrosfrö till utbakningen.
 3. Rör i mjölet lite i taget, börja med rågmjölet och arbeta till en slät smet. Rör sedan i vetemjölet och arbeta kraftigt till en smidig deg (det underlättar rejält om man har en bakassistent till det här receptet).
 4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
 5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
 6. Rulla ut två rullar ca 8 cm i diameter, skär varje rulle i 20 bitar och lägg med snittytan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 7. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
 8. Sätt ugnen på 225 grader.
 9. Pensla bröden med vatten och strö på fröna.
 10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 11. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: