Siv&Edith - october 2014

Raspberry chocolate cupcakes


Åh, visst blev de här söta? Och så så så SÅ goda. Helt ljuvligt och överjordiskt gott. I dessa cupcakes har jag kombinerat mina två favoritsmaker: choklad och hallon. Det blir en så perfekt kombination att man nästan flyger ur stolen när man äter dem. Chokladtryffelcupcakes, chokladtryffel och halloncurd. Det kan ju knappast bli bättre, eller hur?
 
 
Raspberry Chocolate Cupcakes 12 cupcakes
Muffins:
  • 100 gram mörk choklad
  • 175 gram smör
  • 2½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 nypa salt
Chokladtryffel:
  • 70 gram smör
  • 200 gram mörk choklad
  • ca 1,4 dl grädde
  • 0,7 dl socker
Fyllning:
Gör så här:
Chokladtryffel:
  1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädde och socker och slå blandningen över den hackade chokladen.
  3. Rör tills chokladen smälter, tillsätt därefter smöret och blanda till en slät smet.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i tolv timmar innan du använder den.
Chokladtryffelcupcakes:
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält chokladen och smöret i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten (skålen får inte nudda vattnet).
  3. Rör om tills chokladen har smält och blandningen är slät och blank.
  4. Ta bort skålen från värmen och rör ner sockret. Låt chokladblandningen svalna i tio minuter.
  5. Vispa den avsvalnade chokladblandningen med elvisp i tre minuter.
  6. Tillsätt äggen ett i taget och vispa i tio sekunder efter varje.
  7. Sikta ner mjölet, kakaon och saltet och vispa tills allt är blandat.
  8. Tag 4 msk av chokladtryffeln och vispa in i smeten.
  9. Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna, se till att fylla formarna med absolut max två tredjedelar. Smeten jäser väldigt mycket vidd gräddning. Jag fick ut 18 muffins på min smet.
  10. Grädda i 20-25 minuter, tills de har rest sig kraftigt och inte längre känns kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka).
  11. Låt kakorna svalna helt.
Sammansättning:
  1. Skär ut ett lock på dina cupcakes och gröp ur lite av innehållet på varje muffins.
  2. Fyll gropen med halloncurd och sätt sedan tillbaka locket.
  3. Spritsa eller bred ut tryffeln på varje cupcake.
  4. Om du vill kan du dekorera varje cupcake med en liten sockerros, kika gärna på min tutorial om du vill lära dig hur du gör dina egna rosor. 

Raspberry curd

Hej på er, äntligen fredag! Yay! Det ska vi fira med lite halloncurd, så gott. Snäppet godare än citroncurd till och med, om ni frågar mig. Curd kan användas till så mycket; på bröd, i tårtor, pajer, cupcakes och ja gud vet vad. Jag använde faktiskt min halloncurd som fyllning till cupcakes som jag bakade igår som blev så extremt goda. Självklart ska ni få receptet på dem inom en mycket snar framtid men först vill jag ge halloncurden sin stund i rampljuset, för det förtjänar den verkligen. Den är så len och krämig men samtidigt så syrlig och frisk. Det är ett recept som ni verkligen borde prova, jag är helt såld. Har redan kommit på ytterligare tre recept på cupcakes med halloncurd som jag skulle vilja prova, hoppas att jag hinner baka mycket framöver!
 

Halloncurd ca 4,5 dl     
  • 450 g hallon, färska eller frysta
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 50 g smör
  • 1½ msk maizena majsstärkelse
  • 3 st äggulor
Gör så här:
  1. Vispa upp äggulorna lite lätt i en skål, ställ åt sidan tills det är dags att använda ägget.
  2. Lägg hallonen i en tjockbottnad kastrull och värm upp.
  3. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  4. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.
  5. Koka upp hallonpurén tillsammans med socker, smör, citronskal och citronsaft.
  6. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg och tillsätt under vispning så att purén tjocknar.
  7. Ta bort kastrullen från plattan för att vara säker på att curden inte kokar.
  8. Vispa kraftigt och häll ner äggulorna lite i taget, samtidigt som du hela tiden vispar. Om du inte vispar tillräckligt så kommer äggen klumpa sig!
  9. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt vispa tills curden är tillräckligt tjock.
  10. Häll upp i en väl rengjord burk. Curden håller sig i kylskåp i 2 veckor

Fröbröd

Yes, det är onsdag! Lillördag, tagga tagga tagga. Okej då, nu är jag kanske lite väl överentusiastisk med tanke på att jag är tvungen att råplugga hela dagen. Men nu är det snart bara en vecka kvar till tentan, så det känns ganska överkomligt. I alla fall, ni ska få ett recept på bröd idag! Det är ett av mina favoritbröd och vi har bakat det i familjen otaliga gånger. Varför? Förutom att det är såå himlans gott så kräver det väldigt lite arbete, man behöver inte lägga någon tid på knådning eller kavling. Underbart va?
 
Det är dessutom nästan omöjligt att misslyckas med, det märkte jag igår haha. Till att börja med slog min hjärna knut på sig själv när jag skulle mäta upp vatten, av någon anledning trodde jag att jag hade ett mått som rymde 5 dl men i själva fallet så rymmer det bara 2,5 dl. Så jag tillsatte alltså bara hälften så mycket vatten som man skulle och sedan stod jag där som ett fån och undrade varför degen var så smulig... Insåg inte mitt misstag förrän degen hade jäst klart och det var dags för utbakning, jag visste inte vad jag skulle ta mig till så jag provade att knåda in vatten för hand. Det blev en kladdig historia men det funkade! Yes! Madeleine vs deg 1-0
 
Det slutade dock inte där, utan jag hann göra ytterligare ett fel innan det var färdigbakat. När det var dags att stänga av ugnen upptäckte jag att jag hade råkat baka bröden på grillfunktion istället för tvåfals. Och jag som hade undrat varför bröden blev färdiga så snabbt... 
 
Så, vad drar vi för slutsats av det här? 1: Madeleine ska inte baka när hon är så trött som hon var igår. 2: Trots att man gör ganska grova fel går det inte att misslyckas med det här brödet! Bästa brödet ever.
 

Fröbröd 40 st
  • 6 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sirap
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl krossat linfrö
  • 1+1 dl skalade pumpafrö
  • 1+1 dl solrosfrö
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Gör så här:
  1. Häll vattnet i en degbunke och smula ner jästen.
  2. Tillsätt salt, olja, sirap, rågkross, 1 dl pumpafrö samt 1 dl solrosfrö. Spara 1 dl pumpafrö och 1 dl solrosfrö till utbakningen.
  3. Rör i mjölet lite i taget, börja med rågmjölet och arbeta till en slät smet. Rör sedan i vetemjölet och arbeta kraftigt till en smidig deg (det underlättar rejält om man har en bakassistent till det här receptet).
  4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  6. Rulla ut två rullar ca 8 cm i diameter, skär varje rulle i 20 bitar och lägg med snittytan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  7. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bröden med vatten och strö på fröna.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  11. Låt bröden svalna på galler under bakduk.