Siv&Edith - Lyxiga kanelbullar

Lyxiga kanelbullar

Hej där! Hoppas att ni har haft en mysig första advent. Min söndag har varit väldigt lugn, min axel hoppade ur led i onsdags kväll så jag har varit tvungen att vila de senaste dagarna. Lite småtråkigt men vad kan man göra. Jag ska försöka få tag på en sjukgymnast i alla fall så jag kan få lite övningar till att träna upp min axel, vill verkligen inte att det ska hända igen! Jag har varit väldigt förskonad från skador tidigare i mitt liv så därför blir jag väldigt paranoid när det händer nåt. Hoppas att jag slipper urhoppade axelleder i framtiden helt enkelt.
 
Nog om det, det här är ett glatt inlägg! För det här är de bästa bullarna jag har bakat. Någonsin. No joke. Normalt sett brukar jag aldrig vara så sugen på just bullar men de här slinker ner kan jag lova. Fick tipset om att mandelmassa i fyllningen gör bullarna mycket saftigare, tror det stämmer faktiskt! Dessutom lyckades jag med själva degen den här gången, den var sjukt lättarbetad och resultatet var gudomligt gott. Så om ni har tänkt baka bullar någon gång i framtiden får ni gärna prova det här receptet, jag är sjukt nöjd med det i alla fall.
 

Lyxiga kanelbullar ca 40 bullar
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
Pensling och garnering:
  • ett uppvispat ägg
  • pärlsocker
Gör så här:
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Riv mandelmassan till fyllningen och blanda med smör, socker och kanel.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig.
  7. Dela degen i tre delar. Tag en av delarna och kavla ut till 0,5-1 cm tjocklek, bred på en tredjedel av fyllningen.
  8. Vik degplattan dubbel på längden. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Snurra varje degremsa så att den blir lite vriden, snurra till slut den till en liten snäcka. Upprepa sedan proceduren med resterande deg.
  9. Jäs bullarna under bakduk till dubbelstorlek i ca 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
  12. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Enjoy!

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: