Siv&Edith - november 2014

Lyxiga kanelbullar

Hej där! Hoppas att ni har haft en mysig första advent. Min söndag har varit väldigt lugn, min axel hoppade ur led i onsdags kväll så jag har varit tvungen att vila de senaste dagarna. Lite småtråkigt men vad kan man göra. Jag ska försöka få tag på en sjukgymnast i alla fall så jag kan få lite övningar till att träna upp min axel, vill verkligen inte att det ska hända igen! Jag har varit väldigt förskonad från skador tidigare i mitt liv så därför blir jag väldigt paranoid när det händer nåt. Hoppas att jag slipper urhoppade axelleder i framtiden helt enkelt.
 
Nog om det, det här är ett glatt inlägg! För det här är de bästa bullarna jag har bakat. Någonsin. No joke. Normalt sett brukar jag aldrig vara så sugen på just bullar men de här slinker ner kan jag lova. Fick tipset om att mandelmassa i fyllningen gör bullarna mycket saftigare, tror det stämmer faktiskt! Dessutom lyckades jag med själva degen den här gången, den var sjukt lättarbetad och resultatet var gudomligt gott. Så om ni har tänkt baka bullar någon gång i framtiden får ni gärna prova det här receptet, jag är sjukt nöjd med det i alla fall.
 

Lyxiga kanelbullar ca 40 bullar
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
Pensling och garnering:
  • ett uppvispat ägg
  • pärlsocker
Gör så här:
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Riv mandelmassan till fyllningen och blanda med smör, socker och kanel.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig.
  7. Dela degen i tre delar. Tag en av delarna och kavla ut till 0,5-1 cm tjocklek, bred på en tredjedel av fyllningen.
  8. Vik degplattan dubbel på längden. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Snurra varje degremsa så att den blir lite vriden, snurra till slut den till en liten snäcka. Upprepa sedan proceduren med resterande deg.
  9. Jäs bullarna under bakduk till dubbelstorlek i ca 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
  12. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Enjoy!

Havrekakor

Tjäna, här är jag! Äntligen! Som ni har väntat va. Jag tyckte att mitt favvorecept på havrekakor skulle passa idag. För min skull alltså, eftersom det går så snabbt att lägga upp hehe. Nej jag har fortfarande inte lyckats lura till mig några superkrafter så jag hinner med miljoner saker varje dag, så det har blivit lite så där med bloggen den sista tiden. Det finns ju så sjukt mycket jag vill hinna med innan jag dör! Huuuur ska jag hinna. Jag bara frågar.

Men nog om det, de här kakorna ska ni baka om ni är sötsugna men ändå inte kan med att baka något helt överdådigt. För de är ändå relativt nyttiga, om man jämför med andra kakor alltså. Havre är ju nyttigt liksom. Och jag tycker de är fantastiskt goda, det tycker min pappa också. Vi har dille på dem så att säga.

 
 
Havrekakor ca 30 st
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 0,75 dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Rulla till 30 bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper, platta till med hjälp av en gaffel.
  4. Grädda 15-20 minuter, tills kakorna har fått lite gyllene färg.
Hej hej!
 

Nutella crunch brownies

Hej hej på er! Det har varit lite tyst här den senaste veckan. Det beror främst på att jag behövde plugga till tentan i handelsrätt som vi hade i torsdags. När man har suttit framför datorn hela dagen är det lite svårt att hitta motivationen till att sitta framför datorn på kvällen också, känns liksom viktigare att släppa allt så att hjärnan får vila och man kan fokusera på skolan. Så, vad har jag då haft för mig de senaste tre dagarna som har hållit mig borta från bloggosfären? Jo det ska jag tala om, jag har festat tre dagar i rad. Den ni! Först blev det kombinerad tentafest och födelsedagsfirande i torsdags, i fredags tog jag mig till Göteborg och gick på halloweenfest med ett härligt gäng bestående av ingenjörsstudenter och igår gick jag direkt från tåget till nästa fest.
 
Så det har varit fullt upp. Men nu är jag tillbaka med ännu ett recept som i alla fall jag tycker är helt fantastiskt. Det är så mycket choklad att man hisnar när man läser det men oj vilket resultat man får! Brownies överlag brukar ju vara fantastiska, men är ni tokiga i choklad så tycker jag ni ska prova de här. Och täcket med nutella och rice crispies skulle få även den mest nitiska kakhataren att abdikera och vräka i sig av läckerheterna.
 

Nutella Crunch Brownies 32 st
Kaka:
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • en nypa salt
  • 3 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
Topping:
  • 200 g mörk choklad
  • 2½ dl nutella
  • 1 msk smör
  • 5 dl rice crispies
  • 2 dl minimarshmallows
Gör så här:
Kaka:
  1. Lägg fram äggen så att de blir rumsvarma.
  2. Klä en form (ca 30*40 cm) med bakplåtspapper.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Hacka chokladen till kakan och smält 150 g av den tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i mikron.
  5. Rör i strösocker, farinsocker och vaniljsocker i chokladen.
  6. Tillsätt sedan salt och kaffe i smeten.
  7. Rör ner äggen ett i taget. Rör sedan ner mjölet och reseterande 50 g av den mörka chokladen
  8. Häll smeten i den bakplåtspappersklädda formen och grädda 15-20 minuter. Brownien skall ha stelnat i kanterna men fortfarande vara lite lös i mitten.
  9. Ta ut kakan och låt den svalna medan du gör toppingen.
Topping:
  1. Smält samman nutella, choklad och smör över ett vattenbad eller i mikron.
  2. Låt svalna en stund så att inte marshmallowsen smälter när de rörs ner.
  3. Rör sedan ner rice crispies och minimarshmallows.
  4. Bred toppingen över brownien och ställ i kylen i två timmar.
  5. Ta sedan ut kakan och skär i bitar.
  6. Förvara i en lufttät burk i kylen.