Siv&Edith - may 2014

Blåbärsbullar

Heejsan hååppsan, idag är det första maj! Det här är ett tidsinställt inlägg som jag skrev i måndags, för jag tvivlade på att jag skulle orka skriva något inlägg idag. Varför? För att det var valborgsmässoafton igår. Årets största högtid för oss studenter. Plus att jag hade kvalborg med styrelsen i tisdags. Så jag utgick ifrån att jag mest skulle ligga på soffan idag! Just därför knåpade jag ihop det här inlägget i måndags. Ifall någon undrar.
 
Hur som haver, idag ska ni få receptet till blåbärsbullar! Ett väldans gott recept och ett roligt sätt att uppdatera de klassiska kanelbullarna. Blåbär och kanel gifter sig fantastiskt bra ihop faktiskt. Och med mandelspån på toppen blir det sååå gott! Det blir dessutom väldigt saftiga bullar tack vare allt smör, och det är ju bra. Torra bullar har man ätit alldeles för många av. Receptet kommer ifrån Leila Lindholms bok A Piece of Cake!
 
 
Blåbärsbullar 40 st
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2½ dl färska blåbär (frysta funkar också fint)
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
Mandelspån till garnering
 
Gör så här:
Deg:
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den men mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Utbakning:
  1. Blanda smör, råsocker, och malen kanel till en krämig fyllning.
  2. Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget till en stor, rektangulär platta som är ca 0,5-1 cm tjock.
  3. Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
  4. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
  5. Strö över hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
  6. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg skivorna i bullformar på en plåt.
  7. Gör likadant med den andra deghalvan.
  8. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  11. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.