Siv&Edith - Svartvinbärsmoussetårta

Svartvinbärsmoussetårta

I mitt förra inlägg skrev jag att chokladtryffeltårta är den godaste tårtan jag vet. Det står jag fast vid, men även denna tårta kommer högt upp på min lista över favorittårtor. Jag har bakat den två gånger, båda gångerna när jag har fyllt år, men använde mig av olika recept de två gångerna. Receptet som ni ska få idag komponerade jag ihop själv och personligen tycker jag att det är den godaste varianten. Det är så gott med chokladbitarna i botten och lite grädde till. Svartvinbärsmousse är ju ganska mäktig och kraftig i smaken, så det passar bra att ha grädde till för att göra det lite mildare.
 
(Mobilbild)
Svartvinbärsmoussetårta 12 bitar
Botten:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 2 ägg
  • 50 g mörk choklad
Svartvinbärsmousse:
  • 4 dl svarta vinbär (färska eller frysta och tinade)
  • 3 gelatinplattor
  • 1 tsk vaniljessens
  • 4 dl vispgrädde
Gör så här:
Botten:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare.
  3. Blanda ner kakao och ägg till en jämn massa.
  4. Grovhacka chokladen och tillsätt den i smeten.
  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper fastklämt i botten.
  6. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
Mousse:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
  2. Koka vinbären i en kastrull i ca 10 minuter. Mixa sedan vinbären till en jämn smet.
  3. Blanda ner gelatin och vaniljessens i de varma bären. Låt sedan svalna.
  4. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i vinbärsblandningen, rör tills allt är blandat.
  5. Häll sedan moussen över chokladkakan och ställ in i kylen för att stelna i minst två timmar.
  6. Färdigt! Om man vill kan man dekorera med vispad grädde, choklad och färska bär. Servera med vispad grädde.

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Tårtor Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: