Siv&Edith - Chokladtryffeltårta

Chokladtryffeltårta

Hej hej hej! Då var det onsdag då, jag har börjat jobba nu och bor ute i sommarstugan hela veckorna. Stugan ligger mycket närmare mitt sommarjobb än gården gör så jag brukar bo här ute hela sommaren. Det är faktiskt fjärde sommaren jag bor här ute nu, tänk vad tiden går! Stugan är egentligen lite väl spartansk för att man ska kunna bo där så mycket som jag gör för den saknar både varmvatten och riktig toalett, men jag stortrivs här. Jag har supernära till sjön så det blir bad flera gånger om dagen om vädret tillåter, så på sätt och vis känns det mindre jobbigt att man jobbar nästan hela sommaren eftersom jag ändå kan njuta av sommaren.
 
Nog om det, nu vill jag att ni ska göra er beredda att se dagens recept. Det här är nämligen min absoluta favorittårta - den är såå hiimla goood!! Alla älskar den, om ni bakar den här så kommer alla att älska er. Nej, jag skojar inte. Allra godast är det att servera den rumsvarm tillsammans med grädde och färska bär, så gör det om ni vill vinna lite pluspoäng hos någon.
 
 
Chokladtryffeltårta 12 bitar
Kaka:
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
Chokladtryffeltårta:
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 300 g hackad mörk choklad av fin kvalité
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker
Gör så här:
Kaka:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke, vispa upp lite lätt.
  4. Blanda ner det smälta smöret och sikta ner övriga ingredienser.
  5. Rör ihop allt till en jämn smet men var noga med att inte röra för mycket.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen. Den ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
  8. Förvara sedan kakan i kylen.
Chokladtryffel:
  1. Koka upp grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll den kokande sockergrädden över, rör tills all choklad har smält och smeten är jämn.
  3. Rör ner smöret och blanda till en jämn och glansig smet.
  4. Låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar.
  5. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera sedan på valfritt sätt. Ställ in tårtan i kylen så att glasyren får stelna lite, men servera sedan helst tårtan rumstempererad.
  6. Muums!

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Tårtor Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: