Siv&Edith - june 2014

Svartvinbärsmoussetårta

I mitt förra inlägg skrev jag att chokladtryffeltårta är den godaste tårtan jag vet. Det står jag fast vid, men även denna tårta kommer högt upp på min lista över favorittårtor. Jag har bakat den två gånger, båda gångerna när jag har fyllt år, men använde mig av olika recept de två gångerna. Receptet som ni ska få idag komponerade jag ihop själv och personligen tycker jag att det är den godaste varianten. Det är så gott med chokladbitarna i botten och lite grädde till. Svartvinbärsmousse är ju ganska mäktig och kraftig i smaken, så det passar bra att ha grädde till för att göra det lite mildare.
 
(Mobilbild)
Svartvinbärsmoussetårta 12 bitar
Botten:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 2 ägg
  • 50 g mörk choklad
Svartvinbärsmousse:
  • 4 dl svarta vinbär (färska eller frysta och tinade)
  • 3 gelatinplattor
  • 1 tsk vaniljessens
  • 4 dl vispgrädde
Gör så här:
Botten:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare.
  3. Blanda ner kakao och ägg till en jämn massa.
  4. Grovhacka chokladen och tillsätt den i smeten.
  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper fastklämt i botten.
  6. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
Mousse:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
  2. Koka vinbären i en kastrull i ca 10 minuter. Mixa sedan vinbären till en jämn smet.
  3. Blanda ner gelatin och vaniljessens i de varma bären. Låt sedan svalna.
  4. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i vinbärsblandningen, rör tills allt är blandat.
  5. Häll sedan moussen över chokladkakan och ställ in i kylen för att stelna i minst två timmar.
  6. Färdigt! Om man vill kan man dekorera med vispad grädde, choklad och färska bär. Servera med vispad grädde.

Chokladtryffeltårta

Hej hej hej! Då var det onsdag då, jag har börjat jobba nu och bor ute i sommarstugan hela veckorna. Stugan ligger mycket närmare mitt sommarjobb än gården gör så jag brukar bo här ute hela sommaren. Det är faktiskt fjärde sommaren jag bor här ute nu, tänk vad tiden går! Stugan är egentligen lite väl spartansk för att man ska kunna bo där så mycket som jag gör för den saknar både varmvatten och riktig toalett, men jag stortrivs här. Jag har supernära till sjön så det blir bad flera gånger om dagen om vädret tillåter, så på sätt och vis känns det mindre jobbigt att man jobbar nästan hela sommaren eftersom jag ändå kan njuta av sommaren.
 
Nog om det, nu vill jag att ni ska göra er beredda att se dagens recept. Det här är nämligen min absoluta favorittårta - den är såå hiimla goood!! Alla älskar den, om ni bakar den här så kommer alla att älska er. Nej, jag skojar inte. Allra godast är det att servera den rumsvarm tillsammans med grädde och färska bär, så gör det om ni vill vinna lite pluspoäng hos någon.
 
 
Chokladtryffeltårta 12 bitar
Kaka:
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
Chokladtryffeltårta:
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 300 g hackad mörk choklad av fin kvalité
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker
Gör så här:
Kaka:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke, vispa upp lite lätt.
  4. Blanda ner det smälta smöret och sikta ner övriga ingredienser.
  5. Rör ihop allt till en jämn smet men var noga med att inte röra för mycket.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen. Den ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
  8. Förvara sedan kakan i kylen.
Chokladtryffel:
  1. Koka upp grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll den kokande sockergrädden över, rör tills all choklad har smält och smeten är jämn.
  3. Rör ner smöret och blanda till en jämn och glansig smet.
  4. Låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar.
  5. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera sedan på valfritt sätt. Ställ in tårtan i kylen så att glasyren får stelna lite, men servera sedan helst tårtan rumstempererad.
  6. Muums!

Midsommartårta

Hej på er godingar, hoppas att ni hade en bra midsommarafton igår. Själv hade jag såå roligt! Vi träffades vid halv elva på förmiddagen och åkte ut till glasskafét som ligger i Håle, sedan blev det korvgrillning till lunch. På eftermiddagen förberedde vi inför kvällen och alla vi tjejer gjorde varsin blomsterkrans, alla blev så fina. På kvällen var vi 24 personer under middagen och sedan droppade det in fler och fler. Så härlig dag verkligen.
 
Jag och min syster hade ju åtagit oss att fixa tårta till alla, det blev marängbotten toppad med lemon curd och vispad grädde samt mängder med jordgubbar. Den tårtan gjorde succé! Så därför delar jag med mig av receptet här. Vi gjorde två tårtor, det blev lite över så jag räknar med att en tårta räcker till 15 personer.
 
(Mobilbild)
 
Midsommartårta 15 bitar
Maräng:
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl strösocker
  • 1 sats (3,5 dl) lemon curd
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 liter jordgubbar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum.
  3. Vispa ner sockret lite i taget. Vispa tills allt socker har löst sig och du har en glansig smet.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut marängsmeten jämnt över hela plåten.
  5. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 60 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar och torka i 2-3 timmar.
  6. Bred ut lemon curd jämnt över tårtan.
  7. Vispa sedan grädden ganska hårt och bred ut.
  8. Skiva jordgubbar och lägg överst.
  9. Såå gott och såå enkelt! ♥