Siv&Edith - july 2014

Tarzankakor

Är ni redo för ett nytt recept? Är ni? Här kommer det. Tarzankakor blir det idag; kladdkaksrutor med mandeltosca. Mums.
  
 
Tarzankakor en långpanna, ca 30 kakor
Kaka:
  • 4 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 6 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
Tosca:
  • 75 g smör
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 200 g hackad mandel
 
Gör så här:
Kaka:
  1. Lägg fram äggen så att de blir rumsvarma, lägg även fram smöret så det hinner bli mjukt.
  2. Vispa smör och socker pösigt.
  3. Rör ner äggen ett i taget.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  5. Bred ut i en långpanna (30*40 cm) som du klätt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
  7. Gör toscan medan kakan gräddas.
Tosca:
  1. Smält smöret och rör ner övriga ingredienser.
  2. Sjud på svag värme i ca 5 minuter.
  3. Bred glasyren på kakan och grädda i ytterligare 10 minuter tills toscan har blivit gyllenbrun.
  4. Låt sedan kakan svalna helt, låt den gärna stå i kylskåpet under natten och skär upp kakor följande dag. Då är det lättare att få finare kanter på kakorna.
Mums!

Chokladmuffins de luxe

Hej hej hej, nu är det dags för ett recept igen! Det här receptet har jag redan postat en gång, men eftersom det är ett så bra recept förtjänar det att postas igen - med en ny bild. Jag bakade de här i morse eftersom jag har lovat att bjuda arbetskamraterna på fika på fredag, och eftersom jag bor i stugan hela veckan fick jag passa på idag när jag för en gångs skull var hemma på gården och hade tillgång till ugn.
 
Gällande kakorna så är det kladdmuffins som fylls med en alldeles ljuvlig chokladkräm. Alla älskar de här kakorna - gamla som unga - helt enkelt för att de är så fruktansvärt goda. Så om ni ska bjuda över någon på fika och bara har tid till att baka en sorts kaka kan ni satsa på dessa eftersom det är ett så säkert kort.
 
 

Chokladmuffins de luxe   16 st
 
Muffins:
2 ägg
3 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 g smör
 
Chokladkräm:
100 g smör
4-5 msk socker
2 tsk vetemjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret till muffins och ställ och sidan för att svalna.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda i äggsmeten, tillsätt sist smöret.
  5. Fördela smeten i 16 formar.
  6. Grädda i ca 15 minuter. När man tar ut plåten ur ugnen sjunker kakorna ihop så att man kan fylla på med den fantastiska chokladkrämen.

Chokladkräm:

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och värm på medelvärme tills det kokar. Koka ihop till krämen blir tjock. Det är mycket viktigt att man rör i krämen hela tiden! Annars finns en risk att den skär sig.
  3. Fyll fördjupningarna på dina muffins med krämen, frys in. Ta sedan fram dina muffins minst fem minuter innan de serveras så att de hinner tina.

Enjoy!