Siv&Edith - february 2014

Knäckrullar ♥

Yay, jag tog mig hit idag också! Datorn är fortfarande vid liv. Jag hoppas hoppas hoppas verkligen att den kan hålla ut ett par månader till, men varje gång jag startar den blir jag mer och mer tveksam. Det tar nästan en halvtimma för den att starta upp innan man kan börja använda den så det gäller verkligen att ha tålamod, haha.
Vilket underbart väder vi har haft idag för övrigt! Helt klarblå himmel och ett par plusgrader, det känns verkligen som att våren snart tågar in med buller och bång.
 
Jag utlovade ju ett riktigt smarrigt recept till er idag och det ska ni få också: knäckrullar! De heter egentligen krokantrullar och ska vara bakade på mandel istället för havre, men eftersom jag valde att använda receptet till knäckflarn tyckte jag att det passade bättre att döpa kakorna till knäckrullar. De här är så underbara, verkligen som riktiga kondiskakor. ♥ Eftersom det var första gången jag bakade de här kakorna blev inte utseendet så perfekt som jag hade föreställt mig, men det är ju smaken som räknas ändå. 😊 Det kan vara lite klurigt att rulla ihop flarnen till rullar eftersom de lätt sjunker ihop i miten, det blir lättare om man har något runt redskap som man kan rulla dem runt.
 

Knäckrullar 20-30 kakor (beroende på hur stora du gör dem)
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl grädde
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula, rumstempererad
Doppning:
  • 100 g mörk choklad
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från spisen.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
  4. Lägg med en sked ut klickar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 1 msk brukar vara lagom för varje kaka. Observera att du måste klicka ut smeten glest eftersom kakorna smälter ut väldigt mycket.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills de är gyllene och har en lite mörkare färg i kanterna.
  6. Ta ut plåten och låt kakorna vila någon minut på bakplåtspappret, rulla sedan ihop dem till rullar innan de stelnar, se till att det bildas ett ihåligt 'rör' så att man kan fylla kakorna.
Smörkräm:
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggulan och vispa smörkrämen tills den är riktigt fluffig och har antagit en lite vitare färg.
Montering:
  1. Spritsa in fyllningen i dina knäckrullar, använd en slät rund spritstyll av lite större storlek. Om du inte har någon sprits kan du peta in smörkrämen i rullarna med en sked istället.
  2. Ställ in kakorna i kylskåpet en liten stund så att smörkrämen stelnar.
  3. Smält choklad och doppa sidorna på kakorna, ställ sedan kakorna på ett bakplåtspapper.

Låt chokladen stelna kylskåpet, sedan är det klart. Bara att mumsa i sig de små godbitarna! Slut för idag, god natt på er gullepluttar ♥