Siv&Edith - february 2014

Knäckrullar ♥

Yay, jag tog mig hit idag också! Datorn är fortfarande vid liv. Jag hoppas hoppas hoppas verkligen att den kan hålla ut ett par månader till, men varje gång jag startar den blir jag mer och mer tveksam. Det tar nästan en halvtimma för den att starta upp innan man kan börja använda den så det gäller verkligen att ha tålamod, haha.
Vilket underbart väder vi har haft idag för övrigt! Helt klarblå himmel och ett par plusgrader, det känns verkligen som att våren snart tågar in med buller och bång.
 
Jag utlovade ju ett riktigt smarrigt recept till er idag och det ska ni få också: knäckrullar! De heter egentligen krokantrullar och ska vara bakade på mandel istället för havre, men eftersom jag valde att använda receptet till knäckflarn tyckte jag att det passade bättre att döpa kakorna till knäckrullar. De här är så underbara, verkligen som riktiga kondiskakor. ♥ Eftersom det var första gången jag bakade de här kakorna blev inte utseendet så perfekt som jag hade föreställt mig, men det är ju smaken som räknas ändå. 😊 Det kan vara lite klurigt att rulla ihop flarnen till rullar eftersom de lätt sjunker ihop i miten, det blir lättare om man har något runt redskap som man kan rulla dem runt.
 

Knäckrullar 20-30 kakor (beroende på hur stora du gör dem)
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl grädde
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula, rumstempererad
Doppning:
  • 100 g mörk choklad
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från spisen.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
  4. Lägg med en sked ut klickar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 1 msk brukar vara lagom för varje kaka. Observera att du måste klicka ut smeten glest eftersom kakorna smälter ut väldigt mycket.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills de är gyllene och har en lite mörkare färg i kanterna.
  6. Ta ut plåten och låt kakorna vila någon minut på bakplåtspappret, rulla sedan ihop dem till rullar innan de stelnar, se till att det bildas ett ihåligt 'rör' så att man kan fylla kakorna.
Smörkräm:
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggulan och vispa smörkrämen tills den är riktigt fluffig och har antagit en lite vitare färg.
Montering:
  1. Spritsa in fyllningen i dina knäckrullar, använd en slät rund spritstyll av lite större storlek. Om du inte har någon sprits kan du peta in smörkrämen i rullarna med en sked istället.
  2. Ställ in kakorna i kylskåpet en liten stund så att smörkrämen stelnar.
  3. Smält choklad och doppa sidorna på kakorna, ställ sedan kakorna på ett bakplåtspapper.

Låt chokladen stelna kylskåpet, sedan är det klart. Bara att mumsa i sig de små godbitarna! Slut för idag, god natt på er gullepluttar ♥

Citronstänger

Hej mina små sockerkringlor! ♥  Det har gått ett par dagar sedan jag skrev här, jag har varit tvungen att plugga som en idiot hela helgen. Men nu är det en ny vecka och jag är sjukt baksugen! Jag skulle vilja baka bullar och bröd, har aldrig gjort det här i Karlstad eftersom jag inte har tillgång till mammas köksassistent. Förhoppningsvis blir det lite bullbak på torsdag eller fredag, för i helgen väntar jag finbesök! Först kommer mamma och Bertil och sover över fredag till lördag, sedan kommer min vän Alexandra från Göteborg och sover över lördag till söndag. Det blir fullt hus hela helgen. 😃
 
Receptet ni ska få idag är Citronstänger. Jag svängde ihop dem i fredags, var sugen på något som var lite fräscht och vårigt eftersom mina vårkänslor håller i sig (trots att det snöade här förra veckan, haha).
 
 
Citronstänger ca 30 kakor
  • 150 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • skal av 1 citron
  • 2 ägg

 

  • 1 ägg att pensla med
  • pärlsocker
 
Gör så här:
  1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
  4. Forma till två rullar, lägg dem på en plåt och platta till dem.
  5. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  7. Ta ut plåten och skär längderna i bitar på snedden innan de svalnat.
Det var allt för mig! Imorgon kommer jag tillbaka med ett riktigt smarrigt recept. Ha en fortsatt trevlig kväll ♥

Lemon poppy seed cupcakes ♥

Tjenixen på dixen! Jag lyckades fota mina cupcakes idag så att jag kan lägga upp receptet. Men nu sitter jag här och bråkar med min dator, den har blivit mer än lovligt seg de senaste veckorna. Med lite tålamod brukar det gå bra men nu har jag plötsligt börjat tvivla på att den har så lång livstid kvar ... Och jag som hade hoppats kunna hålla den vid liv i minst ett halvår till! Jag får hoppas på det bästa helt enkelt och lägga upp så många recept som möjligt innan den kastar in handduken. 😉 
 
Receptet ni ska få idag är Lemon Poppy Seed Cupcakes, det är helt enkelt citroncupcakes med blå vallmofrön. De blev väldigt fräscha och goda, precis det jag ville ha eftersom mina vårkänslor har sprudlat den senaste tiden. Men jag gjorde en dundertabbe och hällde i dubbelt så mycket citronsaft som det skulle vara i frostingen, så den blev väldigt rinnig. Jag fick göra det bästa av situationen och ösa på med mer florsocker och philadelphiaost, men det gjorde ändå att jag inte lyckades dekorera dem så fint som jag hade planerat. Men jag tycker ändå att de blev väldigt gulliga och pruttiga! 😏
 
 
 
Lemon Poppy Seed Cupcakes 12 stk
  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Skal av 3 citroner och saft av 2 citroner
  • 1 dl blå vallmofrön
Lemon Cream Cheese Frosting
  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 2 citroner och saft av ½ citron
  • 100 g philadelphiaost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Blanda i rivet skal, saft av en citron och vallmofrön.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till två tredjedelar med smet.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Frosting:
  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
  2. Bred eller spritsa ut frostingen på muffinsarna.
  3. Garnera gärna med blå vallmofrön, vinbär och eventuellt en sockerros. ♥