Siv&Edith - Godaste saffransbullarna

Godaste saffransbullarna

Okej okej okej, här kommer ett recept på de godaste saffransbullarna! Jag lovar er, jag har aldrig bakat några godare. Bullarna blir så sjukt saftiga och goda. Knepet med att baka saffransbullar är att arbeta degen tillräckligt länge. Det är ganska mycket vätska i degen jämfört med andra degar och det beror på att saffran reagerar med proteinet i mjölet så att slutresultatet blir torrare än det hade blivit om man inte hade tillsatt saffran. Och med en blötare deg måste man arbeta längre så att glutenproteinet får en chans att göra sitt jobb, annars är det omöjligt att få till fina bullar. Den ni!
 
För att få fram all saffranssmak måste man blötlägga saffranet en stund innan det ska användas. Den här gången gjorde jag det flera dygn i förväg, det funkar finfint och ger ett ännu bättre resultat. Men har ni tidsbrist kan ni givetvis nöja er med att blötlägga det i en halvtimma. 


 
Godaste saffransbullarna ca 45 st
 
  • 2 paket  saffran (à 1/2 g)                                    
  • 2 dl  socker                                     
  • 2 msk  rom eller vatten (jag använde cognac den här gången)                                    
  • 50 g  jäst                                     
  • 175 g rumsvarmt   smör                                     
  • 5 dl rumsvarm  mjölk (3 %)                                    
  • 1/2 tsk salt                                     
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)  
Fyllnig:
  • 100 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
Pensling och garnering:
  • ett uppvispat ägg
  • hackad mandel eller pärlsocker
Gör så här:
 
  1. Stöt  saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Blanda ihop fyllningen medan degen jäser.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut på samma sätt som du bakar ut vanliga kanelbullar. Den här gången använde jag mig av en ny knytteknik, vet inte om det syns dock.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: