Siv&Edith - december 2014

Att klä granen


Hej på er godingar och god jul! Nu är julen äntligen här och jag har fått komma hem. Vi har haft fullt upp hela helgen med att förbereda det sista. Vi har hämtat hem granen och en massa granris som har lagts över rabatterna. Vi har varit i stan och gjort det traditionsenliga fikat på rådhuset och gått på marknaden på torget utanför. Och vi har bakat så det har stått det härliga till! Förhoppningsvis lyckas jag ta bild på allt innan jul så att jag kan dela med mig av recepten till er.
 
Visst är den här bonaden fin förresten? Som ni ser så föreställer den två barn som klär sin gran och en katt som leker med julgranskulorna. Jag tycker den är så himla mysig, den hänger i min hall för tillfället. Men det var ett jädra jobb att göra den kan jag säga! Många många stygn som skulle placeras. Jag gjorde den under sommaren 2012, någon som minns hur regnig den sommaren var? Och jag som bodde ute i stugan hela sommaren (närmare till jobbet) hade inte så mycket annat jag kunde göra när det regnade så då passade det bra att göra den här bonaden.  Även detta mönstret är ett gammalt som jag har hittat bland mammas saker, det är broderat på aidaväv och med lunagarn. Lunagarn är lite mattare än moulinégarn och jag tycker det ger ett lite mer gammaldags resultat.
 
God natt nu! Imorgon ska vi klä våran gran, jag längtar!

Hästar, släde och god jul

 
Hello! Hello hello hello! Tredje advent idag vilket innebär att jag snart får jullov (iiihhh)! Det finns inga ord för hur efterlängtat det är, om jag inte hade varit tvungen att stanna kvar för saker som kräver obligatorisk närvaro i skolan så hade jag nog rymt hem för typ en vecka sedan. För det var ungefär vid den tidpunkten som min hjärna packade ihop och gav sig själv semester. Jag har inte orkat plugga ett dugg sedan dess. Vilken rebell jag är va.
 
Och har ni sett vilken finbonad jag har som pryder väggen över mitt matbord nu över jul? Jag gjorde faktiskt den medan jag och Linn reste runt i Nya Zeeland. Perfekt tidsfördriv om ni frågar mig. Det roliga med broderier som man gör själv är att man minns varenda stygn man har broderat och kan plocka fram minnen bara genom att titta på sitt verk. Ramen gjorde jag till exempel under en av våra första nätter på resan. Jag hade fortfarande inte hunnit ställa om tiden så jag vaknade vid fyra på natten och var klarvaken. Då gick jag upp och broderade. 
 
Och den ljusbruna hästen minns jag att jag var lite irriterad när jag gjorde för jag hade räknat fel någonstans så den inte blev exakt som den skulle ha blivit. Nu ser man ju inte det men perfektionisten i mig störde sig rejält på det.
 
Och blomkransarna gjorde jag när vi höll till i Taupo. Ett par tyska tjejer kom fram till mig och Linn och berömde mig för att jag var så duktig och efter lite småprat blev vi vänner och höll ihop under en ganska stor del av resan. Rätt så kul att tänka tillbaka på om jag får säga det själv.
 
Broderiet är broderat i moulinégarn på naturfärgad aidaväv. Mönstret är ett gammalt som jag hittade i garderoben. Mamma har en likadan bonad som hon broderade för ganska längesedan, så jag bara återanvände det. Det är det fina med räknebroderier (såsom korsstygn, stramalj mm): man kan göra hur många kopior man vill med hjälp av bara ett mönster.

Godaste saffransbullarna

Okej okej okej, här kommer ett recept på de godaste saffransbullarna! Jag lovar er, jag har aldrig bakat några godare. Bullarna blir så sjukt saftiga och goda. Knepet med att baka saffransbullar är att arbeta degen tillräckligt länge. Det är ganska mycket vätska i degen jämfört med andra degar och det beror på att saffran reagerar med proteinet i mjölet så att slutresultatet blir torrare än det hade blivit om man inte hade tillsatt saffran. Och med en blötare deg måste man arbeta längre så att glutenproteinet får en chans att göra sitt jobb, annars är det omöjligt att få till fina bullar. Den ni!
 
För att få fram all saffranssmak måste man blötlägga saffranet en stund innan det ska användas. Den här gången gjorde jag det flera dygn i förväg, det funkar finfint och ger ett ännu bättre resultat. Men har ni tidsbrist kan ni givetvis nöja er med att blötlägga det i en halvtimma. 


 
Godaste saffransbullarna ca 45 st
 
  • 2 paket  saffran (à 1/2 g)                                    
  • 2 dl  socker                                     
  • 2 msk  rom eller vatten (jag använde cognac den här gången)                                    
  • 50 g  jäst                                     
  • 175 g rumsvarmt   smör                                     
  • 5 dl rumsvarm  mjölk (3 %)                                    
  • 1/2 tsk salt                                     
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)  
Fyllnig:
  • 100 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
Pensling och garnering:
  • ett uppvispat ägg
  • hackad mandel eller pärlsocker
Gör så här:
 
  1. Stöt  saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Blanda ihop fyllningen medan degen jäser.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut på samma sätt som du bakar ut vanliga kanelbullar. Den här gången använde jag mig av en ny knytteknik, vet inte om det syns dock.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.