Siv&Edith - august 2014

Chocolate Chip Walnut Brownies

Jahapp, nytt recept på ingång! Eller om ni har följt min blogg ett tag så har ni redan sett det här, jag postade det nämligen i januari första gången. Chocolate Chip Walnut Brownies blir det i alla fall idag, ett recept som är så bra att man kan posta det hundra gånger och det är fortfarande bra. Om man älskar choklad och vill unna sig något riktigt lyxigt kan jag varmt rekommendera dessa brownies. När jag bakade dem den här gången så struntade jag i att tillsätta ingefära till glazen och tycker personligen att det blev godare, men om man tycker ingefära är gott kan man givetvis ta i det. Receptet är anpassat till en plåt som är ca 35*40 cm (vanlig långpanna). Jag gjorde dock bara en tredjedel av satsen och bakade i en form som var 24*24 cm så blev det alldeles lagom många!  
 
 
Chocolate Chip Walnut Brownies 1 plåt
  • 350 g mjukt smör
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 dl ljus sirap
  • ½ tsk salt
  • 6 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 400 g vit kvalitetschoklad
  • 250 g valnötter
Fudge glaze:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 400 g mörk choklad
Valnötter till garnering
 
Gör så här:
Brownies:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
  3. Rör ner kakao, sirap och salt.
  4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
  5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och grovhackade valnötter i smeten.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  8. Låt kakan svalna och gör glazen under tiden.
Fudge glaze:
  1. Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära. Tag av kastrullen från värmen.
  2. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken. Rör väl så att chokladen smälter och du får en glansig smet.
  3. Bred ut glasyren över kakan, strö över valnötter och låt den stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.
All for now! Hej svejs  
 

Chokladbollar

Hej godingar. Då var det söndag igen, ganska skönt. Jag har jobbat måndag till lördag den här veckan, normalt sett så arbetar jag aldrig på helgen men igår behövde de extra folk så jag ställde upp. Sedan åkte jag direkt efter jobbet till Tråvad där jag mötte upp med åtta av mina närmsta vänner och paddlade kanot - så kul! Jag har inte paddlat kanot på flera år. Efter paddlingen åkte vi hem till Anna där det blev grillning och lite festligheter.
 
Idag är jag dock mer än lovligt trött, så jag har inte fått så mycket gjort. Därför tänkte jag passa på att ge er ett litet recept! Receptet som ni ska få idag är så simpelt som det kan bli, det är nämligen klassiska chokladbollar. Ingen bakblogg är komplett utan recept på chokladbollar, eller hur? Så trots att varenda svensk troligtvis redan har sitt eget favoritrecept tycker jag det passar sig att lägga upp receptet här.
 

Chokladbollar ca 30 st
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 msk starkt kaffe
  • 3 dl havregryn
Garnering: kokosklingor eller pärlsocker
 
Gör så här:
  1. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst.
  2. Blanda i kakao.
  3. Tillsätt havregryn och kaffe.
  4. Rör om tills allt är väl blandat.
  5. Forma smeten till små runda bollar.
  6. Rulla dem i kokos eller pärlsocker.
  7. Förvara negerbollarna i kylskåp tills de ska avnjutas.