Siv&Edith - Fudgekakor

Fudgekakor

Hej godingar och hej bloggen! Då var det dags för ett inlägg igen. Jag har tänkt lägga upp det här receptet i flera veckor - bakade kakorna redan innan påsk men var sjukt seg med att ta kort på dem av någon anledning. Så därför får ni receptet först idag. 😏
 
Receptet idag är i alla fall Fudgekakor! Ett recept som jag knåpade ihop på egen hand faktiskt. Och jag döpte dem till Fudgekakor eftersom de smakar precis som godiset fudge. Himla goda blev de om jag får säga det själv.
 
Man kan välja om man vill använda kakao eller mörk choklad till glasyren. Denna gången gjorde jag med mörk choklad för att få fram den riktiga fudge-smaken, men det är minst lika gott med kakao tycker jag! Då får man en mer kola-aktig glasyr. Ett tips dock: om man använder kakao till glasyren ska man se till att man kokar kolan tillräckligt länge så att den blir tjock, men om man däremot använder choklad får man inte koka glasyren för länge, får då kan fudgen bli för hård.
 

Fudgekakor 16 st.
  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
Glasyr:
  • 1,33 dl vispgrädde
  • 4 tsk ljus sirap
  • 70 g mörk choklad eller 0,7 dl kakao
  • 1,33 dl strösocker
  • 50 g smör
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret på medelvärme och rör ner socker. Låt svalna lite och rör sedan ner äggen.
  3. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen.
  4. Bred ut smeten i en långpanna (24*24 cm) som du klätt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 15-20 minuter.
Glasyr:
  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka under omrörning på medelvärme i 15-20 minuter, tills glasyren är tillräckligt tjock (gör gärna ett kulprov).
  3. Bred smeten över kakan. Låt kakan stå över natten innan du skär upp den.

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Kondiskakor Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: