Siv&Edith - april 2014

Fudgekakor

Hej godingar och hej bloggen! Då var det dags för ett inlägg igen. Jag har tänkt lägga upp det här receptet i flera veckor - bakade kakorna redan innan påsk men var sjukt seg med att ta kort på dem av någon anledning. Så därför får ni receptet först idag. 😏
 
Receptet idag är i alla fall Fudgekakor! Ett recept som jag knåpade ihop på egen hand faktiskt. Och jag döpte dem till Fudgekakor eftersom de smakar precis som godiset fudge. Himla goda blev de om jag får säga det själv.
 
Man kan välja om man vill använda kakao eller mörk choklad till glasyren. Denna gången gjorde jag med mörk choklad för att få fram den riktiga fudge-smaken, men det är minst lika gott med kakao tycker jag! Då får man en mer kola-aktig glasyr. Ett tips dock: om man använder kakao till glasyren ska man se till att man kokar kolan tillräckligt länge så att den blir tjock, men om man däremot använder choklad får man inte koka glasyren för länge, får då kan fudgen bli för hård.
 

Fudgekakor 16 st.
  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
Glasyr:
  • 1,33 dl vispgrädde
  • 4 tsk ljus sirap
  • 70 g mörk choklad eller 0,7 dl kakao
  • 1,33 dl strösocker
  • 50 g smör
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret på medelvärme och rör ner socker. Låt svalna lite och rör sedan ner äggen.
  3. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen.
  4. Bred ut smeten i en långpanna (24*24 cm) som du klätt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 15-20 minuter.
Glasyr:
  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka under omrörning på medelvärme i 15-20 minuter, tills glasyren är tillräckligt tjock (gör gärna ett kulprov).
  3. Bred smeten över kakan. Låt kakan stå över natten innan du skär upp den.

En duk med lingon

Hej gullepluttar, hoppas att ni har en riktigt bra måndag ♥ Det är dags att visa en liten duk igen tycker jag, idag får ni se en av mina absolut första dukar! Jag ärvde det ritade tyget och garnet av mormor och gjorde den när jag var 16-17 år om jag minns rätt. Den ser inte mycket ut för världen men jag gillar ändå det enkla i den. Och den var perfekt att ha som ett första projekt för den gick snabbt att färdigställa, så jag hann aldrig tröttna. 😉 
 
Den här duken har jag faktiskt på mitt nattduksbord och varje gång jag ser den tänker jag på min fina mormor som jag saknar så mycket varje dag. Alla säger att jag är en kopia av min mamma och det är jag nog egentligen, men jag har alltid sett ännu fler likheter mellan mig och mormor. Hon var en ganska rastlös person som hade miljoner intressen och jag är ju likadan -- så fort jag läser om något så blir jag helt besatt och vill lära mig allt om det, haha.
 
Mormor är också anledningen till att jag tycker det är roligt med broderi. Egentligen skäms jag för att jag tycker det är så roligt att brodera och pratar helst inte om det, för ärligt talat - det är ju inte direkt ett superhäftigt intresse. Om man aldrig har provat broderi så tycker man säkert att jag är råtöntig men det är såå häftigt när man ser hur mönstret växer fram under ens händer och hur färger och stygn smälter samman och liksom berättar en historia. Och det finns en enorm stolthet i att titta på något som man har lagt ner sin tid och själ i och tänka "fy fan vad bra det blev".
 

Rocky Road Brownies

Heej heej! That's right, jag är faktiskt fortfarande vid liv. Trots att det har varit dött här på bloggen i ett par veckor. Jag har helt enkelt haft väldigt mycket för mig med tentaplugg, en tripp till florens och annat roligt och eftersom jag inte har den här bloggen för att skriva om mitt liv utan för att samla mina favoritrecept, blev det helt enkelt dåligt med uppdateringar här. Men nu är jag tillbaka, full av energi!
 
För att kompensera min frånvaro ska ni få ett jäättemumsigt recept idag, jag hade med dessa kakor i skolan och bjöd på och alla älskade dem. Det är ju ett bra betyg! Mina vänner brukar i och för sig aldrig klaga på mina kakor, men de sken upp extra mycket när de smakade på de här så jag drog slutsatsen att de fann dessa kakor extra goda. 😏
 
Rocky Road Brownies är det alltså, chokladbotten med chokladbitar som sedan toppats med rocky road-fudge. I originalreceptet stod det att man skulle grädda kakan i 35 minuter men jag tyckte det var lite väl långt, så prova er fram. Cirka 30 minuter tror jag blir lagom för de flesta ugnar.
 
Rocky Road Brownies 16 kakor
Brownie:
  • 125 g mörk choklad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 75 g mörk choklad
Fudge:
  • 100 g mjölkchoklad
  • 15 g smör
  • ½ burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl minimarshmallows (mini eller stora klippta i bitar)
  • 1 dl jordnötter, salta
Gör så här:
Brownie:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka 125 g mörk choklad och smält den över ett vattenbad.
  3. Vispa ihop smör och socker (du behöver inte vispa tills det blir vitt och pösigt eftersom brownies inte ska vara fluffiga).
  4. Vispa upp äggen i en separat bunke och tillsätt lite i taget i smörblandningen.
  5. Rör ner den smälta chokladen.
  6. Blanda samman kakao, vaniljsocker och vetemjöl och vänd ner i smeten.
  7. Hacka 75 g mörk choklad och vänd ner i smeten.
  8. Bred ut smeten i en form, ca 24*24 cm, som du klätt med bakplåtspapper.
  9. Grädda mitt i ugnen i 25-35 minuter, kolla med en provsticka att kakan är färdig.
  10. Ta ut kakan och låt svalna medan du gör toppingen.
Fudge:
  1. Hacka chokladen till fudgen och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad.
  2. Tag av från värmen, låt svalna något och rör sedan i vaniljsocker.
  3. Vänd i jordnötter och marshmallows, rör inte för mycket för då kan marshmallowsen smälta.
  4. Bred ut smeten över din brownie och ställ in i kylen ett par timmar tills fudgen stelnat. Skär sedan upp i bitar med en varm, vass kniv.
  5. Förvara kakorna i kylen och servera dem sedan rumsvarma.
Tips: sötad kondenserad mjölk hittar du bland bakingredienserna i matbutiken. Om man tycker det är onödigt mycket choklad i det här receptet kan man utesluta 75 g choklad i kakan, för kakorna blir fruktansvärt mumsiga även utan den.
 
Enjoy ♥