Siv&Edith - Lussebullar

Lussebullar

De flesta av er har troligtvis redan bakat minst en sats med lussebullar i år, med tanke på att det faktiskt är julafton om bara tre dagar. Jag vill dock ändå lägga upp ett recept på de bullarna jag bakade i år, för det receptet utnämndes till 'världens godaste lussebullar' av ICAs tidning Buffé. Jag lyxade till dem ytterligare genom att fylla dem med kanel, vilket blev väldigt gott. Om ni inte redan har provat receptet kan jag verkligen rekommendera det, man får fantastiskt saftiga bullar och med kanelfyllningen är det ju en given succé!
 
 
Saffransbullar med kanelfyllning ca 50 st
 
  • 2 paket   saffran (à 1/2 g)                                    
  • 2 dl   socker                                     
  • 2 msk   rom eller vatten                                    
  • 50 g   jäst                                     
  • 175 g rumsvarmt   smör                                     
  • 5 dl rumsvarm   mjölk (3 %)                                    
  • 1/2 tsk   salt                                     
  • 800 g   vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)  

                                   

  • mjöl till utbakning  
  • smör
  • socker
  • kanel                                  
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:
 
  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut på samma sätt som du bakar ut vanliga kanelbullar.
  6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Taggar: bakat Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: