Siv&Edith - Knäckebröd med råg

Knäckebröd med råg

Jösses, det är redan annandag jul! Julen har gått lika snabbt som vanligt, men den har varit väldigt mysig. Hoppas att ni också har haft en bra jul :)
Något som vi bara måste ha på vårt julbord är faktiskt knäckebröd. Jag bakade det första gången för sju år sedan och sedan dess bakar vi det varje år. Det blir så tunt och krispigt och är väldigt, väldigt gott att äta till julmaten som annars är så fet och mäktig. Något som är viktigt när man bakar de här knäckebröden är att man kavlar degen extremt tunt, det ska nästan vara så tunt så att det går hål på degen. Jag använder en kruskavel när jag kavlar, det tycker jag är lättast.
Om man gillar att ge bort ätbara presenter är även detta ett bra tips, för man får så många knäckebröd så det räcker både till dig själv och dina vänner!
 
 
 
Knäckebröd
 
  • 5 dl kallt vatten
  • 500 g rågmjöl (brukar ta hälften fint, hälften grovt mjöl)
  • 250 g vetemjöl
  • 25 g färsk jäst
  • 20 g salt (ca 1 msk)
  • 20 g honung (ca 1 msk)
  • 5 g bikarbonat (1 tsk)

 

Föreslagen smaksättning vid pensling:

Flingsalt, sesamfrön, vallmofrön, linfrön.

 

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg i ca 4-6 minuter.
  2. Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen 1-4 timmar.
  3. Mjöla underlägget ordentligt och kavla ut degen i omgångar. Mjöla mellan gångerna. Kavla så tunt det går; 1-2 mm.
  4. Dela degen i valfri storlek (jag använde ett hjärtformat pepparkaksmått) och flytta över till plåt, man behöver inget bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Pensla degen med vatten, strö över kryddor och flingsalt.
  7. Picka degen med en gaffel så att den blir full av små hål.
  8. Grädda i ugnen tills knäckebitarna börjar bli lite brända i kanterna, det tar ungefär fem minuter.
  9. Låt gärna bröden stå framme en dag i rumstemperatur. Sedan kan du njuta av dem i 2-4 veckor!
 
Enjoy.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Taggar: bakat Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Charlotte:

Skriven

Underbart! Ska fasen baka det redan ikväll! Men jag får väl halvera degen så jag inte behöver hålla på tills imorgon bitti ;)

Svar: Grymt recept verkligen!! Skulle vilja baka de här snart igen :-D
Madeleine

Ni får gärna lämna en kommentar här: