Siv&Edith - Kavring

Kavring

Ännu en sak som vi alltid har på julen är kavring. Min mamma är extremt bra på att baka bröd så jag har alltid varit bortskämd med att få äta hembakat bröd. Men det har brödet är det något speciellt med. Det tar flera dagar att baka, vilket ger det en exklusiv känsla. Det är även kummin i vilket gör brödet väldigt smakrikt och det passar fantastiskt bra tillsammans med julosten.
 
Jag har tyvärr ingen bild att lägga upp på kavringen men ni kan ju föreställa er ett mörkbrunt, avlångt formbröd ;)
 
Kavring tre bröd
 
Dag 1:
Skållning:
  • 3½ dl vatten
  • 130 g rågmjöl (ca 3 dl)
  • 15 g salt (0,75 msk)
  • 10 g kummin - mald
  • 5 g kummin - mald
  • 5 g pomerans

 

Börja med att koka upp vattnet, och blanda det heta vattnet med övriga ingredienser till en gröt. Lägg plastfilm över bunken och låt stå i rumstemperatur i tolv timmar.

 

Fördeg:

  • 4,5 dl vatten
  • 400 g rågmjöl (8 dl)
  • 50 g jäst

 

Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en bunke som rymmer minst tre liter. Häll över en del av vattnet och rör ut jästen. Häll över resten av vattnet och blanda i mjölet. Lägg plastfilm över bunken. Låt stå i rumstemperatur i tolv timmar.

 

Dag 2:

  • 450 g rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 300 g brödsirap med vört
  • 20 g jäst

+ degarna från dag 1.

 

  1. Blanda ingredienserna med fördegen och den skållade degen från dagen innan i cirka 6-8 minuter. Det blir mer en smet än en deg.
  2. Låt jäsa i 90 minuter.
  3. Blanda degen i en minut.
  4. Smöra tre avlånga formar bakformar som rymmer en liter var, och fördela degen i dem.
  5. Jäs under bakduk i cirka en timma, tills ytan börjar spricka.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in formarna i ugnen, och häll en kaffekopp med vatten i botten på ugnen så att det bildas ånga.
  8. Stäng ugnen och sänk värmen till 190 grader.
  9. Grädda i ca en timma.
  10. Låt bröden svalna under bakduk.
 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Bullar och bröd Taggar: bakat Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: