Siv&Edith - Chokladtårta med extra allt

Chokladtårta med extra allt

Hej på er!
 
Hoppas att allt är bra med er. Nu får jag snart jullov! Imorgon har vi vår sista föreläsning i statistik och på fredag är det ett seminarie om vårt senaste grupparbete, sedan bär det av hemåt för ett par veckor hemma. Det ska bli galet skönt, trots att jag måste plugga stenhårt inför tentan ska jag ändå se till att njuta av att få vara hemma hos familjen.
 
Idag har jag tänkt lägga upp receptet på tårtan som jag bakade till min fina vän Sandra i helgen. Hon hade sagt att hon ville ha en riktigt chokladrik tårta så det fick hon. Jag valde att kombinera ett recept på Double Chocolate Cake och Devil's Food Cake och resultatet blev verkligen jättebra! Choklad i överflöd och lite jordgubbar till det - allt man kan begära ;) Chokladfrostingen är verkligen dödligt god. Så underbart len och krämig samtidigt som man får en kraftig chokladsmak! Den här frostingen kan man även använda som topping på cupcakes, då tror jag det räcker med en halv sats till tolv cupcakes.
 
 
Chokladtårta
 
200 g rumsvarmt smör
270 g strösocker
3 ägg
60 g kakao
300 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl iskallt vatten
 
Chokladfrosting
110 g kakao
1/4 l kokande vatten
2 tsk vaniljextrakt
200 g mörk choklad, hackad
240 g strösocker
60 ml vatten
145 ml grädde
35 g osaltat smör
 
Gör så här
 
Chokladtårta
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smöra och mjöla två formar som är 20 cm i diameter (min form var 24 cm). 
 3. Vispa smör och socker vitt och poröst.
 4. Tillsätt sedan äggen ett i sänder.
 5. Sikta samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dessa växelvis med vattnet till äggsmeten. 
 6. Fördela smeten i formarna och grädda ca 35-40 minuter (om din form är 24 cm i diameter räcker det med 20-25 minuter).
 7. Ta ut när en provsticka kommer ut ren och låt svalan i formen ca 20 minuter innan de stjälps upp och får svalna helt på bakgaller. Låt gärna bottnarna likna kladdkaka, så övergrädda inte, då blir tårtan härligt mäktig och saftig. Stickan ska dock vara torr om man vill kunna dela kakan och därmed få fyra lager istället för två.

Chokladfrosting

 1. Koka upp 1/4 liter vatten och blanda med kakao och vaniljextrakt, rör tills du får en jämn smet. Ställ åt sidan och låt det stå till sig i minst 30 minuter.
 2. Efter 30 minuter, häll 240 gram socker och 60 ml vatten i en kastrull. Rör tills det är helt blandat. Sätt spisplattan på lite högre än medelvärme.
 3. Mät upp grädden och ställ så du har den lätt tillgänglig nära kastrullen.
 4. Låt sockervattnet bubbla, rör inte i kastrullen! Då rör du ner sockerkristallerna som fastnar på kastrullens väggar och får inte en jämn karamell.
 5. Vänta tills smeten är brun och mäter 188 grader, det tar ungefär fem minuter.
 6. Tag kastrullen från plattan och låt stå några sekunder så temperaturen sjunker lite.
 7. Tillsätt först lite av grädden, rör hela tiden.
 8. Tillsätt sedan resten av grädden och ställ tillbaka på plattan, rör tills du ser att all karamell har löst sig med grädden.
 9. Tag bort kastrullen från plattan igen och tillsätt smöret, rör tills det är helt blandat.
 10. Lägg den hackade chokladen i en vispskål och häll över din karamell, vispa tills all choklad har smält och du har en jämn smet.
 11. Nu är det dags att tillsätta kakaon som du blandade med vatten. Vispa tills du har en riktigt glansig och fin smet.
 12. Låt smeten stå i rumstemperatur i minst fem timmar innan du lägger samman tårtan.

 

Sammansättning av tårtan

 

Om man vill kan man dela sina två kakor så att man får fyra lager, jag valde att inte göra det eftersom jag gräddade i en större form och var rädd att allt skulle fallera om jag har för tunna lager. Lägg ungefär 1/3 av chokladfrostingen på en av bottnarna, lägg den andra kakan på och tryck till lite lätt. Häll på resten av frostingen och bred ut, se till så att du får ut den på kanterna också Jag spritsade även ett kors av chokladfosting på tårtan. Sedan valde jag att dekorera tårtan med jordgubbar och mörk choklad som jag tempererat och sedan brett ut på ett bakplåtspapper, men det är ju valfritt hur man vill att sin tårta ska se ut.

Det är ganska många steg till den tårtan men den är egentligen inte så svår att göra och absolut värd allt arbete tycker jag! Det var allt för denna gången :) Ha det så bra!

 

 

 

Skriv ut inlägg:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Permalink Kategori: Tårtor Taggar: bakat, choklad, tårta; Kommentarer (0)

Ni får gärna lämna en kommentar här: