Siv&Edith - december 2013

Strykande åtgång

Hej på er! Här kommer receptet till min absoluta favorit när det gäller julgodis: strykande åtgång. Det är lite som en enklare variant av fudge, med choklad och hackade mandlar. Vi fick receptet av min moster Lena för en massa år sedan och lagar det varje år.
 
 
Strykande åtgång
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 4 dl socker
  • 100 g mandel
  • 200 g mörk choklad

 

Gör så här:

  1. Skålla och skala mandeln, hacka fint.
  2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 
  3. Koka smör, grädde och socker i fem minuter.
  4. Häll den kokande smeten över chokladen, rör tills allt har blandats och du har en blank smet.
  5. Blanda ner den hackade mandeln.
  6. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper, jag brukar hälla det i en ugnsfast form som täckts med bakplåtspapper för att smeten inte ska flyta ut för mycket.
  7. Låt stelna i kyla och skär upp i lagomstora bitar.

 

Enjoy!

Kavring

Ännu en sak som vi alltid har på julen är kavring. Min mamma är extremt bra på att baka bröd så jag har alltid varit bortskämd med att få äta hembakat bröd. Men det har brödet är det något speciellt med. Det tar flera dagar att baka, vilket ger det en exklusiv känsla. Det är även kummin i vilket gör brödet väldigt smakrikt och det passar fantastiskt bra tillsammans med julosten.
 
Jag har tyvärr ingen bild att lägga upp på kavringen men ni kan ju föreställa er ett mörkbrunt, avlångt formbröd ;)
 
Kavring tre bröd
 
Dag 1:
Skållning:
  • 3½ dl vatten
  • 130 g rågmjöl (ca 3 dl)
  • 15 g salt (0,75 msk)
  • 10 g kummin - mald
  • 5 g kummin - mald
  • 5 g pomerans

 

Börja med att koka upp vattnet, och blanda det heta vattnet med övriga ingredienser till en gröt. Lägg plastfilm över bunken och låt stå i rumstemperatur i tolv timmar.

 

Fördeg:

  • 4,5 dl vatten
  • 400 g rågmjöl (8 dl)
  • 50 g jäst

 

Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en bunke som rymmer minst tre liter. Häll över en del av vattnet och rör ut jästen. Häll över resten av vattnet och blanda i mjölet. Lägg plastfilm över bunken. Låt stå i rumstemperatur i tolv timmar.

 

Dag 2:

  • 450 g rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 300 g brödsirap med vört
  • 20 g jäst

+ degarna från dag 1.

 

  1. Blanda ingredienserna med fördegen och den skållade degen från dagen innan i cirka 6-8 minuter. Det blir mer en smet än en deg.
  2. Låt jäsa i 90 minuter.
  3. Blanda degen i en minut.
  4. Smöra tre avlånga formar bakformar som rymmer en liter var, och fördela degen i dem.
  5. Jäs under bakduk i cirka en timma, tills ytan börjar spricka.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in formarna i ugnen, och häll en kaffekopp med vatten i botten på ugnen så att det bildas ånga.
  8. Stäng ugnen och sänk värmen till 190 grader.
  9. Grädda i ca en timma.
  10. Låt bröden svalna under bakduk.
 

Knäckebröd med råg

Jösses, det är redan annandag jul! Julen har gått lika snabbt som vanligt, men den har varit väldigt mysig. Hoppas att ni också har haft en bra jul :)
Något som vi bara måste ha på vårt julbord är faktiskt knäckebröd. Jag bakade det första gången för sju år sedan och sedan dess bakar vi det varje år. Det blir så tunt och krispigt och är väldigt, väldigt gott att äta till julmaten som annars är så fet och mäktig. Något som är viktigt när man bakar de här knäckebröden är att man kavlar degen extremt tunt, det ska nästan vara så tunt så att det går hål på degen. Jag använder en kruskavel när jag kavlar, det tycker jag är lättast.
Om man gillar att ge bort ätbara presenter är även detta ett bra tips, för man får så många knäckebröd så det räcker både till dig själv och dina vänner!
 
 
 
Knäckebröd
 
  • 5 dl kallt vatten
  • 500 g rågmjöl (brukar ta hälften fint, hälften grovt mjöl)
  • 250 g vetemjöl
  • 25 g färsk jäst
  • 20 g salt (ca 1 msk)
  • 20 g honung (ca 1 msk)
  • 5 g bikarbonat (1 tsk)

 

Föreslagen smaksättning vid pensling:

Flingsalt, sesamfrön, vallmofrön, linfrön.

 

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg i ca 4-6 minuter.
  2. Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen 1-4 timmar.
  3. Mjöla underlägget ordentligt och kavla ut degen i omgångar. Mjöla mellan gångerna. Kavla så tunt det går; 1-2 mm.
  4. Dela degen i valfri storlek (jag använde ett hjärtformat pepparkaksmått) och flytta över till plåt, man behöver inget bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Pensla degen med vatten, strö över kryddor och flingsalt.
  7. Picka degen med en gaffel så att den blir full av små hål.
  8. Grädda i ugnen tills knäckebitarna börjar bli lite brända i kanterna, det tar ungefär fem minuter.
  9. Låt gärna bröden stå framme en dag i rumstemperatur. Sedan kan du njuta av dem i 2-4 veckor!
 
Enjoy.